سایه روشن
  • ضوابط نورگیری پاسیو و حیاط خلوت چیست؟

    ضوابط نورگیری پاسیو و حیاط خلوت چیست؟
    0 86

    پاسیو و حیاط خلوت چیست؟

    نورگیر به فضای بازی گفته می‌شود که درون ساختمان‌ جهت جلوگیری از تاریکی و امکان تهویه هوا احداث می‌شود. در نورگیرها معمولاً بلوک‌های شیشه‌ای به کار می‌روند تا انعکاس نور در ساختمان افزایش یابد. نورگیرها معمولا جهت کاهش مصرف نور مصنوعی به کار می‌روند و به ما اجازه می‌دهند تا از درون ساختمان نمایی به منظر بیرون داشته باشیم. برخی، گمان می‌کنند که پاسیو، همان حیاط‌ خلوت است، در صورتی که این طور نیست. منظور از حیاط خلوت، فضاهای ‌غیرمسقف ‌و یا مسقف ‌شفاف است که خارج از ‌ساختمان قرار دارد، در حالی که پاسیو با همین تعریف، ولی در فضای داخلی ساختمان است. پاسیو معمولاً برای نورگیری و تهویه ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. اصولا پاسیو با حیاط خلوت فرقی ندارد اما باتوجه به آیین نامه و ضوابط شهرداری در گذشته پاسیو جزو تراکم و زیربنا حساب می‌شد ولی حیاط خلوت محاسبه نمی‌شد.

    پاسیو و حیاط خلوت چیست؟

    پاسیو و حیاط خلوت چیست؟

    لازم به ذکر است، پاسیو در صورتی جزء زیربنا محاسبه می‌شود که مساحت آن بالای ۶ مترمربع باشد. حیاط خلوت، حتی اگر ۱۲ مترمربع مساحت و 2.5 متر، عرض داشته باشد هم، جزء زیربنا محاسبه نمی‌شود.

     

    ویژگی های پاسیو و حیاط خلوت

    • پاسیو می‌تواند دارای سقف باز یا بسته باشد اما سقف حیاط خلوت در تمامی طبقات باز است.
    • پاسیو می‌تواند از کف زیر زمین یا طبقات بالایی شروع شود.
    • پاسیو از چهار سمت دارای دیوار است اما حیاط خلوت می‌تواند از یکسو باز باشد.
    • حیاط خلوت نمی‌تواند از کف طبقات بالایی یا زیر زمین شروع شود.
    • در صورتیکه پاسیو از طبقه زیر زمین آغاز شود باید از دودبند برای بازشوها استفاده گردد.

     

    ضوابط نورگیری پاسیو و حیاط خلوت

    طبق آیین نامه تفکیک آپارتمان، پاسیو جزو زیر بنا ولی حیاط خلوت جزو زیربنا محاسبه نمی‌شود. پاسیو و نورگیر با مساحت کمتر از ۶ مترمربع جزو زیربنای مجاز محسوب می‌شود. در زیر ضوابط نورگیری در ساختمان‌های کمتر از ۲۰۰ مترمربع و بیشتر از ۲۰۰ خواهیم گفت یا ما همراه باشید.

     

    ضوابط نورگیری در قطعات کمتر از ۲۰۰ مترمربع

    حداقل مساحت نورگیری برای فضاهای اصلی در زمین‌هایی که مساحت آن‌ها کمتر از ۲۰۰ مترمربع است، باید ۶ درصد مساحت زمین باشد و حداقل بُعد نورگیر برای این زمین‌ها باید ۲ متر باشد. در این زمین‌ها، اتاق‌های خواب، اتاق نشیمن، هال و همچنین اتاق ناهارخوری، فضاهای اصلی ساختمان محسوب می‌شوند.

    ضوابط نورگیری در قطعات کمتر از ۲۰۰ متر مربع

    ضوابط نورگیری در قطعات کمتر از ۲۰۰ مترمربع

    حداقل مساحت نورگیری در قطعات کوچکتر یا مساوی ۲۰۰ مترمربع برای فضاهای فرعی معادل ۳ درصد مساحت زمین و حداقل بعد نورگیر ۲ متر الزامی می‌باشد، به آشپزخانه و انباری فضای فرعی می‌گویند.

     

    ضوابط نورگیری در قطعات بیشتر از ۲۰۰ مترمربع

    حداقل مساحت نورگیری در فضاهای اصلی برای زمین‌هایی که مساحت آن‌ها بیشتر از ۲۰۰ مترمربع است، مانند اتاق‌های خواب، اتاق نشیمن، هال، پذیرایی و اتاق غذاخوری باید ۱۲ مترمربع و حداقل بعد نورگیر باید ۳ متر باشد. حداقل مساحت نورگیری در قطعات بزرگتر از ۲۰۰ مترمربع برای فضاهای فرعی معادل ۶ مترمربع و حداقل بعد نورگیر ۲ متر الزامی می‌باشد. در صورتی که از یک نورگیر دو یا چند واحد مسکونی مستقل نورگیری می‌کنند، فاصله دو پنجره فضای اصلی روبروی هم ۶ متر الزامی می‌باشد. فاصله دوپنجره فضای فرعی روبروی هم ۴ متر الزامی است.

    ضوابط‌ نورگیری‌ در قطعات کمتر از ۲۰۰ متر مربع

    ضوابط نورگیری در قطعات بیشتر از ۲۰۰ مترمربع

    همچنین فاصله دو پنجره، یک فضای اصلی و یک فضای فرعی روبروی هم ۴ متر است. ضوابط ابعاد و مساحت‌های نورگیر و حیاط خلوت‌های مذکور برای ساختمان‌های معمولی تا ۵ طبقه ملاک عمل می‌باشد. در صورتی که ارتفاع ساختمان، بیش از ۶ طبقه باشد، ابتدا باید نورگیری اتاق‌ها مورد بررسی قرار گیرد و پیش بینی‌های مناسب انجام شود.

     

    مقررات ملی ساختمان و ضوابط نورگیری پاسیو و حیاط خلوت

    حیاط خلوتی که در ساختمان جنوبی قرار دارد، باید به وسیله نرده، دیوار و یا حصار فضای سبز از معبر عمومی جدا شود. همچنین در ساختمان‌های مسکونی، اگر سطوحی از زمین برای مصارف ضروری مانند پارکینگ و رمپ منظور نشده باشد، برای فضای سبز و آبنما و محل بازی کودکان باید مورد استفاده قرار گیرد. در صورتی که سقف پاسیو، شفاف است باید پیش بینی پنجره‌های بازشو مناسب و کافی به منظور تهویه طبیعی هوا صورت گیرد. طبقات ساختمان‌های جنوبی، باید دسترسی کامل به حیاط اصلی داشته باشند و نماسازی تمامی سطوح و دیوارهای جانبی حیاط لازم است.

    مقررات ملی ساختمان و ضوابط نورگیری پاسیو و حیاط خلوت

    مقررات ملی ساختمان و ضوابط نورگیری پاسیو و حیاط خلوت

    کلیه حیاط‌های داخلی ساختمان باید دارای حیاط با شیب بندی مناسب و سیستم دفع آب‌های سطحی باشند. همچنین حیاط داخلی ساختمان که به منظور تامین نور و تهویه اتاق طراحی شده‌اند نباید تا فضای داخلی پارکینگ ادامه یابد. اگر در ساختمان، حیاط محصور و یا گودال باغچه ای به منظور تامین نور و تهویه طراحی شده است، باید حداقل ۹ مترمربع مساحت و حداقل ۳ متر عرض داشته باشد و سقف هم نداشته باشد. در صورتی که طراحی حیاط خلوت تنها به منظور تامین نور آشپزخانه انجام شده باشد، مساحت آن باید، حداقل ۶ مترمربع و عرض آن باید حداقل ۲ متر باشد. در صورتی که حیاط خلوت دو واحد مجزا، مشترک است، حداقل فاصله دیوارهای پنجره‌های مقابل آن‌ها باید ۶ متر باشد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *